Η ιστορία του Α.Ο.Κ.

8-10-65 toprotoDS

8-10-65 Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο Πακαταρίδης, Μπακλατζόγλου, Καζαντζίδης, Καϊρέτης, Καπετάνιος, Ζαζαρόπουλος,Ιορδάνογλου, Πολυχρονίδης, Κοντομισόπουλος,Αλημίσης,Αναστασιάδης - 8-10-65 toprotoDS
   Το πρώτο βήμα για την ίδρυση του αθλητικού σωματείου Αθλητικός Όμιλος ¨ΚΑΒΑΛΑ¨, έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1965, όταν συζητήθηκε η αίτηση στο Πρωτοδικείο Καβάλας για την αναγνώριση του ΑΟΚ, με το πρώτο καταστατικό να απαρτίζεται από 60 ιδρυτικά μέλη με προεξέχοντα τον πρώτο πρόεδρο του ΑΟΚ Σωτήρη Αλημίση (εκλέχτηκε στις 8/10). Στις 24 Σεπτεμβρίου επικυρώθηκε το καταστατικό και το σωματείο του ΑΟΚ άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο, συμμετέχοντας στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του 3ου ομίλου της Β'Εθνικής (αντικατέστησε τους Φιλίππους). Για να ολοκληρωθεί όμως η δημιουργία του, χρειάστηκαν αρκετές συζητήσεις ώστε να συμφωνήσουν οι παράγοντες των ομάδων Φίλιπποι, Ηρακλής και Α.Ε.Κ. αλλά και του Βύρωνα. Τελικά αυτό έγινε μετά από πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Κωνσταντίνου Τσολάκη, ο οποίος ήταν αυτός που κατάφερε την ένωση των 3 πρώτων ομάδων την ύστατη στιγμή και ενώ οι προηγούμενες προσπάθειες δεν είχαν αποτελέσματα. Έτσι, στις 7 Σεπτεμβρίου οι διοικήσεις του Ηρακλή, Φιλίππων και της Α.Ε.Κ. μετά από γενικές συνελεύσεις, αποφάσισαν να ξεκινήσουν την διαδικασία για την δημιουργία του Α.Ο.Καβάλα.
   Στις 22 Σεπτεμβρίου έγινε και η πρώτη προπόνηση της ποδοσφαιρικής ομάδος στην οποία πήραν μέρος 29 ποδοσφαιριστές και των 3 ομάδων υπό τις οδηγίες του Γιάννη Βόσκα (Φίλιπποι). Από την άλλη, το πρώτο επίσημο διοικητικό συμβούλιο καταρτίστηκε στις 8 Οκτωβρίου με πρόεδρο τον αείμνηστο Σωτήρη Αλημίση και αντιπρόεδρο τον Σάββα Πολυχρονίδη . Κάπως έτσι λοιπόν, το 1965 ο Καβαλιώτικος αθλητισμός ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία του, η οποία αποκτά τον τίτλο Αθλητικός Όμιλος Καβάλα και σιγά σιγά θα αρχίσει να δημιουργεί και άλλα τμήματα πέραν του ποδοσφαίρου (στίβος, πυγμαχία, πετοσφαίριση και καλαθοσφαίριση).
   H απόφαση για την ένωση των σωματείων κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, μιας και μερικοί παράγοντες των συγκεκριμένων ομάδων δεν το επιθυμούσαν. Οι Φίλιπποι για παράδειγμα αγωνίζονταν στην Β'Εθνική και μέχρι το τέλος διεκδικούσαν την άνοδο στην Α' αλλά τελικά υπερίσχυσαν οι ενωτικές απόψεις. Πέραν του Σ.Αλημίση, στο πρώτο Δ.Σ. ήταν αντιπρόεδρος ο Σάββας Πολυχρονίδης, γ.αρχηγός ο Κώστας Ζαχαρόπουλος, γ.γραμματέας ο Αναστάσιος Νικολέρης, έφορος δημοσίων σχέσεων ο Διομήδης Βαφειάδης και έφορος ποδοσφαιρικού τμήματος ο Πρόδρομος Μπακλατζόγλου. Από κει και μετά όχι μόνο δημιουργήθηκε μια πολύ δυνατή ποδοσφαιρική ομάδα που έγραψε και γράφει την δική της ιστορία αλλά συστάθηκαν και άλλα τμήματα που έμελλε και αυτά να μεγαλουργήσουν, όπως ο στίβος, η πετοσφαίριση και η καλαθοσφαίριση.

ΑΟΚ1965