Ποδόσφαιρο

logo

logo
   Ήταν 23/9/1965 όταν συζητήθηκε η αίτηση στο Πρωτοδικείο Καβάλας για την αναγνώριση του ΑΟΚ, με το πρώτο καταστατικό να απαρτίζεται από 60 ιδρυτικά μέλη με προεξέχοντα τον πρώτο πρόεδρο του ΑΟΚ Σ.Αλημίση (εκλέχτηκε στις 8/10).Μια μέρα αργότερα (24/9) επικυρώθηκε το εν λόγω καταστατικό και η αγαπημένη μας ομάδα άρχισε να κάνει τα πρώτα της βήματα, ξεκινώντας την προετοιμασία για το δύσκολο πρωτάθλημα του 3ου ομίλου της Β’Εθνικής (πήρε την θέση των Φιλίππων). Για να ολοκληρωθεί όμως η δημιουργία του, χρειάστηκαν αρκετές συζητήσεις ώστε να συμφωνήσουν οι παράγοντες των ομάδων Φίλιπποι, Ηρακλής και Α.Ε.Κ. αλλά και του Βύρωνα. Τελικά αυτό έγινε μετά από πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Κωνσταντίνου Τσολάκη, ο οποίος ήταν αυτός που κατάφερε την ένωση των 3 πρώτων ομάδων την ύστατη στιγμή και ενώ οι προηγούμενες προσπάθειες δεν είχαν αποτελέσματα. Έτσι, στις 7 Σεπτεμβρίου οι διοικήσεις του Ηρακλή, Φιλίππων και της Α.Ε.Κ. μετά από γενικές συνελεύσεις, αποφάσισαν να ξεκινήσουν την διαδικασία για την δημιουργία του Α.Ο.ΚΑΒΑΛΑ. Στις 22 Σεπτεμβρίου έγινε και η πρώτη προπόνηση της ομάδος στην οποία πήραν μέρος 29 ποδοσφαιριστές και των 3 ομάδων υπό τις οδηγίες του Γιάννη Βόσκα (Φίλιπποι). Από την άλλη, το πρώτο επίσημο διοικητικό συμβούλιο καταρτίστηκε στις 8 Οκτωβρίου με πρόεδρο τον αείμνηστο Σωτήρη Αλημίση και αντιπρόεδρο τον Σάββα Πολυχρονίδη . Έτσι, το 1965 το Καβαλιώτικο ποδόσφαιρο γυρίζει σελίδα στην ιστορία του, η οποία αποκτά τον τίτλο Αθλητικός Όμιλος ΚΑΒΑΛΑ, ενώ άμεσα θα αποκτήσει και τμήματα Καλαθοσφαίρισης, Πετοσφαίρισης, Στίβου και Πυγμαχίας.Η απόφαση για την ένωση των σωματείων κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, μιας και μερικοί παράγοντες των συγκεκριμένων ομάδων δεν το επιθυμούσαν. Οι Φίλιπποι για παράδειγμα αγωνίζονταν στην Β’Εθνική και μέχρι το τέλος διεκδικούσαν την άνοδο στην Α’ αλλά τελικά υπερίσχυσαν οι ενωτικές απόψεις. Πέραν του Σ.Αλημίση, στο πρώτο Δ.Σ. ήταν αντιπρόεδρος ο Σάββας Πολυχρονίδης, γ.αρχηγός ο Κώστας Ζαχαρόπουλος, γ.γραμματέας ο Αναστάσιος Νικολέρης, έφορος δημοσίων σχέσεων ο Διομήδης Βαφειάδης και έφορος ποδοσφαιρικού τμήματος ο Πρόδρομος Μπακλατζόγλου.
   Η δικαίωση για τους εμπνευστές του εγχειρήματος θα έρθει 4 χρόνια μετά. Προπονητής τότε ο Σέρβος Μπελά Πάλφυ και πρόεδρος ο αξέχαστος Χρήστος Μπάτσης που ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου το 1968 και θα αφήσει εκτός από τις επιτυχίες ακόμα μια ιστορική “σφραγίδα” στην ομάδα. Θα σχεδιάσει το καραβάκι που γίνεται το επίσημο σήμα της ομάδος, συμβολίζοντας με τα κουπιά τους ποδοσφαιριστές, με το πανί την διοίκηση, και με τον άνεμο που του δίνει ώθηση, τους φιλάθλους μας. Το καραβάκι λοιπόν βάζει πλώρη αμέσως για την Α’Εθνική (1969) με έμψυχο δυναμικό, χωρίς αμφιβολία από τα καλύτερα της Ελλάδας. Πως να μην κερδίσει την άνοδο η Ελαφρά Ταξιαρχία του Βορρά όταν έχει παίκτες όπως ο Μοδούρας, ο Καραμπετάκης, ο Βάγιας, ο Μπλέκος, ο Πάτσας, ο Τσεντεμεϊδης, ο Χαραλαμπίδης, ο Μαχαιρίδης, ο Γκαρανάτσιος, ο Κούντουρας.
   Η πρώτη χρονιά στα μεγάλα σαλόνια ήταν δύσκολη για τον Α.Ο.Κ. που κινδύνευσε με υποβιβασμό ενώ αποχωρούν οι Κούντουρας, Παρίδης (ΠΑΟΚ), Χατζηιωάννου, Μιχαηλίδης, Σεϊτανίδης, Ασλανίδης. Άσχημη παρένθεση για τον Α.Ο.Κ. η χρονιά 1974-75 οπότε υποβιβάζεται στην Β’ Εθνική, αλλά επανέρχεται στην μεγάλη κατηγορία την επόμενη περίοδο με προπονητή τον Κώστα Καραπατή. Το 1979 ο Α.Ο.Καβάλα θα μετατραπεί σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (ΦΕΚ 30/7/1979) και νομικά θα αποκοπεί από τον ερασιτέχνη για να ξαναέλθει υπό την σκέπη του το Νοέμβριο 2011 με την γνωστή-άδικη τιμωρία από τον Υπουργό Πολιτισμού κ.Γερουλάνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο ΑΟΚ να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Δ'Εθνική, αποκτώντας διοίκηση στις 1/12/2011 και ξεκινώντας το πρωτάθλημα χωρίς να κατέβει σε 2 αγώνες (περιμένοντας την απόφαση του διοικητικού εφετείου για το που θα αγωνιστεί...) και με -4 βαθμούς και πρόστιμο από την ΕΠΟ. Παρόλα αυτά και παρά το νεαρό της ηλικίας των παικτών του (ουσιαστικά αγωνιζόταν η Κ20, μέχρι την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου), πάλεψε τίμια και κατάφερε να φτάσει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας!